the moon illusion

Kolla här!

Min lillebror har hittat en hemsida med typ "dagens blid från rymden". Jättecoola bilder finns det där! Bland annat den här. Jag läste på lite om varför månen blir /varför vi ser den så stor. Fast jag förstod inte riktigt ändå. Den ser alltså såhär stor ut när den är nära horisonten och varför vet man inte riktigt. En teori som de visar med en bild i artikeln är att om man tänker sig en tågräls rakt framför sig, så blir den ju smalare ju längre bort man tittar. Om man då sätter upp två lika långa pinnar horisontellt ovanför varandra, så kommer den pinnen som är högre upp verka längre eftersom i den är längre i proportion till rälsen än vad den lägre pinnen är.
(här är bilden för er som inte orkar klicka er in på länken)
see caption











Då skulle alltså träd och hus i förgrunden motsvara "rälsen".  Men ett problem skulle då vara att piloter också upplever månen som stor, och de har inga saker i förgrunden.


Den här bilden har de också som exempel. Att vi människor uppfattar himlen som lite platt och att horisonten är längre bort än zenit. Att det är bara när månen är närmast horisonten som den månen vi ser och den "ritkiga" månen är samma.
Om det är någon som fullständigt förstår det här haha, så kan väl den lämna ett litet försök i kommentarerna att förklara?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback